Vyšla nová publikace prof. Gladkové: Jazykové právo a slovanské jazyky

Představujeme významný publikační úspěch členky naší katedry prof. Hany Gladkové, kteým je monografie Jazykové právo a slovanské jazyky (Hana Gladková, Kina Vačkova (eds.), Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2013). Ta je příspěvkem Mezinárodní komise pro spisovné slovanské jazyky pro jednání XV. Mezinárodního sjezdu slavistů v Minsku.

Otázka jazykového práva je v moderním rozvoji slovanských národů a etnik otázkou prvořadého významu. Monografie nabízí v první části soubor příspěvků předních odborníků na různé aspekty legislativního procesu – od teoretického pohledu na jazykové právo (V. Dovalil), přes příspěvky zaměřené na aktuálně nejexponovanější příklady aplikace jazykového práva ve vícejazyčných slovanských komunikačních společenstvích (N. B. Mečkovskaja o Bělorusku, L. Masenko o Ukrajině) nebo v jejich nástupnických státech (M. Samardžija a M. Katnić-Bakaršić o postjugoslávském prostoru). V osmi případech je jazykové právo regulováno zvláštním jazykovým zákonem, jeden příspěvek se proto zaměřuje na fungování jazykového zákona v podmínkách jednoho dominantního majoritního jazyka (W. Pisarek o situaci v Polsku). Sborník neopomíjí jedinečné postavení lužických srbštin v pozici menšinového jazyka (J. Šołćina). Závěrečný příspěvek se věnuje jazykovému právu v Evropské unii a jeho aplikaci ve slovanských státech (J. Besters-Dilger).

Druhá část publikace nabízí výsledek rozsáhlého výzkumu jazykového práva ve 12 zemích s dominantním slovanským obyvatelstvem a v Horní a Dolní Lužici. Odborníci odpovídali na 13 otázek mapujících jazykové právo v právních dokumentech: v konstitucích, jazykových zákonech, v zákonných úpravách týkajících se médií, kulturních institucí, jazykové problematiky v kontextu státního občanství, podnikání, školství. Další otázky se týkají problémů terminologických: užití termínů jako státní jazyk, úřední jazyk, jazyk veřejného styku, jazyk vnitřního a vnějšího úřadování, jazyk jednací, vyučovací jazyk, národní jazyk, spisovný jazyk apod., dále pojmů menšina, menšinový jazyk apod.  Byla položena otázka i na vynutitelnost právních úprav týkajících se jazyka. Výsledky výzkumu jsou prezentovány ze dvou pohledů – jako Souborný přehled jazykového práva ve slovanských zemích (řazený podle otázek) a jako Jazykové právo v jednotlivých slovanských zemích (řazené podle zemí).

Obsah je k nahlédnutí ZDE.