Na KJBS proběhl 11. 5. 2016 již pátý ročník Albánského podvečeru

Ve středu 11. května se na FF UK uskutečnil pátý ročník Albánského podvečeru, který byl tentokrát koncipován jako pocta světoznámému albánskému spisovateli Ismailu Kadaremu při příležitosti jeho životního jubilea.

Večer zahájil velvyslanec Albánské republiky, J. E. Riza Poda, který před zaplněným sálem promluvil o významu Kadareho pro albánskou literaturu a kulturu obecně a taktéž se podělil o zajímavou osobní zkušenost s vydáváním Kadareho románů v době tamní komunistické diktatury. 20160511_181048

Poté studentka prvního ročníku albanistiky, Lola Bojovič, krátce představila životní dráhu a tvorbu spisovatele a student druhého ročníku albanistiky, Martin Buřič, pohovořil o Kadareho nejslavnějším románu „Generál mrtvé armády“. Právě z tohoto románu, který autorovi v 60. letech 20. století otevřel okno do světa, se následně četly ukázky z překladů do jazyků, které se na naší katedře vyučují. Ukázky přečetli vybraní studenti albánštiny, bulharštiny, chorvatštiny, rumun20160511_180238štiny, slovinštiny a srbštiny.

Přátelského setkání se rovněž zúčastnila česká překladatelka z albánštiny, Hana Tomková, která uvedený román v roce 1990 přeložila z albánštiny do češtiny.