Proběhlo „Odpoledne se srbštinou“ představující zájemcům kulturu Srbska

27. leden je den, který se v celém Srbsku oslavuje jako „Savindan“ – „Den svatého Sávy“, patrona a ochránce vzdělávání. Proto jsme se rozhodli vybrat přesně tento den k prezentaci srbštiny jako dalšího areálového jazyka, tj. jednoho z pěti jazyků, které se nabízejí uchazečům a studujícím v rámci oboru Jihovýchodoevropská studia.

Odpoledne jsme začali stručným úvodem, během kterého byla studentům představena aktuální forma studia a možnost zapsat si srbštinu jako další areálový jazyk, případně rovnou jako specializaci.

Následovala velmi zajímavá prezentace pana doktora Mujanoviće, absolventa serbistiky a historie na FF v Praze. Pan Mujanović nás při představení státních symbolů vzal na exkurzi dějinami nejen Srbska, ale celého jihovýchodoevropského areálu.

Slečna Todorović, bohemistka a doktorandka na FF v Praze, nás formou prezentace seznámila se srbsko-českými vztahy jak v minulosti, tak i v současnosti. Kolegyně Todorović otevřela zajímavá témata, která se následně stala i předmětem kvalitních diskusí.

Během přestávky jsme měli možnost ochutnat (a dokonce i uvařit) domácí srbskou kávu a cukroví a neformálně si popovídat o gastronomických zvycích v Srbsku.

Následoval rychlokurz srbského jazyka pod vedením paní Vlainić, po kterém jsme nahlédli do současné srbské kinematografie.

Odpoledne se srbštinou jsme využili i k prezentaci srbských autorů v českých překladech, dále také srbských čítanek a nakonec i srbských zvyků.

Velice děkujeme všem, kteří se odpoledne zúčastnili, a doufáme, že si srbštinu vyberete jako další areálový jazyk!