Mladý měsíc – Třetí ročník literárního festivalu slovinských básnířek v Praze

Od 14. 11. do 16. 11.2017 se na půdě Filozofické fakulty bude konat již třetí ročník literárního festivalu Mladý měsíc. Festival je důkazem výjimečně plodné spolupráce mezi Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy a mnohými fakultami a organizacemi ve Slovinsku.

Dosud se festivalu zúčastnily uznávané současné básnířky ze Slovinska: Katja Gorečan, Barbara Korun, Kristina Hočevar, Glorjana Veber, Maja Vidmar, Barbara Pogačnik, Stanka Repar-Chrobáková a Lidija Dimkovska. Básně ze slovinštiny do češtiny přeložili studenti specializace slovinština z Katedry jihoslovanských a balkanistických studií Filozofické fakulty UK. Festival organizují slovenisté z Katedry jihoslovanských a balkanistických studií – doc. dr. Alenka Jensterle-Doležal a Mgr. Aljaž Koprivnikar.

Tentokráte se na festivalu představí tří básnířky: Meta Kušar, Miriam Drev a Alenka Jensterle-Doležal. V rámci festivalu se uskuteční tři literární večery v Praze i po České republice. Uskuteční se také překladatelský workshop na Filozofické fakultě.

Po festivalu bude vydána „zrcadlová“ antologie obsahující básně vystupujících autorek v originále a jejich studentské překlady do češtiny.

Český program Mladý měsíc III, 2017