CfP“ Symposium Z Lublaně přes Vídeň do Prahy: Ivan Cankar a jeho slovanští současníci

Dovolujeme si Vás tímto vyzvat k účasti na sympoziu  Z Lublaně přes Vídeň do PrahyIvan Cankar a jeho slovanští současníci, které pořádá Katedra jihoslovanských a balkanistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Sympozium se uskuteční 22. a 23. 11. 2018 na FF UK v Praze na počest 100. výročí úmrtí jednoho z největších slovinských spisovatelů Ivana Cankara (1876–1918).

 

Témata sympozia jsou interdisciplinární. Mohou být zajímavá pro literární vědce, jazykovědce a historiky.

1. Tvorba Ivana Cankara. Tematický a stylistický rozbor jeho díla. Intertextualita jeho tvorby. Téma města v jeho tvorbě. Prezentace ženy, těla a genderové otázky. Identita národa a kontext rakousko-uherské monarchie. Historický kontext. Překládání jeho díla do češtiny a jeho recepce.

2. Slovanští autoři jako cizinci v kulturních metropolích habsburské monarchie před první světovou válkou. Hybridnost jejich tvorby – kulturní synergie v literatuře, recepce jejich díla. Stereotypy a prezentace jiného v literatuře. Habsburský mýtus ve středoevropských literaturách. Moderna a její problematika ve středoevropském prostoru. Fenomén města v dobové literatuře. Národní myšlenky, slovanství a ideologie monarchie. Postkoloniální pohled na předválečné středoevropské literatury.

Zvací dopis a přihlášku přikládám v příloze. Přihlášku a abstrakt (do 1000 znaků) zašlete laskavě do konce května.

Konferenční poplatek činí 1250,- Kč (pro doktorandy 600,- Kč), částka bude použita na vydání kolektivní monografie.

Do 15. října dostanete program symposia a informace organizačního charakteru. Prosím Vás o rozšíření zvacího dopisu po Vašich pracovištích. Děkuji mnohokrát. Srdečně zve

Doc. PhDr. Alenka Jensterle-Doležalová, CSc., organizátor konference

alenka.dolezalova@ff.cuni.cz

Prihlaska_Cankar_2018