Přednáška prof. dr. Z. Tarajło-Lipowské 2012

Pražská pobočka Literárněvědné společnosti při AV ČR za podpory Katedry jihoslovanských a balkanistických studií si Vás dovoluje pozvat na přednášku, kterou přednese prof. dr. Zofia Tarajło-Lipowska: Halič a Ukrajina v první polovině 19. století v tvorbě manželů Honoraty a Karla Zapových.

Přednáška se bude konat 2. 5. 2012 v 18 hodin, na Filozofické fakultě UK v Praze, místnost č. 23.

 

Anotace přednášky:

Honorata z Wiśniowských Zapová (1825 – 1856), polská šlechtična z Haliče, která se vdala za českého buditele Karla Vladislava Zapa,  je mezi jiné autorkou dvou etnografických kreseb z Ukrajiny: Obrazy ze života Rusínů nad-Prutských (Tetjana a Den svatého Jiří), která vyšla v České včele (1846) a Obrazy ze života Huculův, horákův Karpatských, která vyšla v Koledě, (1851). Jsou to také vzpomínky z jejího dětství, stráveného v Śniatyni a v Zabłoci. Ve svém krátkém životě ženy a matky publikovala i jiné črty, např. Z mé otčiny. V přednášce se seznámíme s touto její tvorbou.

Karel Vladislav Zap (1812 – 1871) pobýval v Haliči 9 let jako rakouský daňový úředník. Postřehy ze svých kontaktů s polskou šlechtou jako daňovými plátci a z jiných cest po Haliči začlenil do své knihy knihy Cesty a procházky po haličské zemi (Praha 1843 a 1849). Část přednášky bude věnována této knize. Její ohlas ve společnosti polské a rusínské obsahuje kniha Danuty Sosnowské Inna Galicja (Warszawa 2008).