Proběhlo slavnostní zakončení výstavy „Slovinsko a Česko: Partneři ve střední Evropě“

Jménem doc. Mirjam Friedové, děkanky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, a Jeho Excelence Leona Marce, velvyslance Slovinské republiky v Praze, srdečně zveme na slavnostní zakončení výstavy Slovinsko a Česko: Partneři ve střední Evropě, které se uskuteční ve středu 19. 4. od 17.00 ve vestibulu hlavní budovy Filozofické fakulty UK (nám. Jana Palacha 2).

Výstavu připravilo Velvyslanectví Slovinské republiky v Praze u příležitosti 25. výročí navázání diplomatických styků mezi ČSFR a Slovinskem.

Návštěvníci se mohli seznámit s minulostí prostřednictvím historických a osobních příběhů začínajících u slovinské snachy Karla IV. Deset výstavních panelů představilo důležité momenty či osobnosti, jakými jsou slovanská vzájemnost v 19. století, Česká bouda ve slovinských Alpách, osobnost prvního slovinského diplomata, který přijel do Prahy roku 1919, zkušenosti českých diplomatů v Lublani a slovinských v Praze, příběh rodiny Valenů, slovanská akropole Jože Plečnika a Alice Masarykové a aktuální zahraničněpolitická strategie Slovinské republiky. Text výstavy doprovodil bohatý obrazový materiál a faksimile dokumentů.

——————————————————————————————————————-

U příležitosti 25. výročí navázání diplomatických styků mezi ČSFR a Slovinskem budeod 16. 3. do 19. 4. 2017 byla v hlavní budově FF UK umístěna výstava Slovinsko a Česko: Partneři ve střední Evropě.

Vzájemné kontakty mezi zeměmi však sahají do mnohem hlubší minulosti. Výstava, kterou připravilo Velvyslanectví Slovinské republiky v Praze, zve návštěvníky prostřednictvím deseti panelů k poutavému poznání minulosti prostřednictvím historických a osobních příběhů začínajících u slovinské snachy Karla IV. Důležité momenty představují slovanská vzájemnost v 19. století, Česká bouda ve slovinských Alpách, osobnost prvního slovinského diplomata, který přijel do Prahy roku 1919, zkušenosti českých diplomatů v Lublani a slovinských v Praze, příběh rodiny Valenů, slovanská akropole Jože Plečnika a Alice Masarykové a aktuální zahraničněpolitická strategie Slovinské republiky. Text výstavy je doplněn bohatým obrazovým materiálem a faksimile dokumentů.

Výstava byla 7.–24. února 2017 umístěna v prostorách Ministerstva zahraničních věcí ve dvoraně Černínského paláce. Výstavu uvedl náměstek ministra zahraničí Jakub Dürr a velvyslanec Slovinské republiky Leon Marc.