Zveme Vás na přednášku Petra Stehlíka: Ilyrové, turkobijci a sjednotitelé křesťanstva dne 25. 4. 2018

Akademické centrum Borise Němcova pro výzkum Ruska FF UK  a Ústav východoevropských studií FF UK zvou na veřejnou přednášku Petra Stehlíka ILYROVÉ, TURKOBIJCI  A  SJEDNOTITELÉ KŘESŤAN STVA: OHLASY BAROKNÍHO SLAVISMU V JIHOSLOVANST VÍ 19. STOLETÍ, která se uskuteční ve středu 25. dubna 2018, 15.50 – 17.25 hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, nám. Jana Palacha 2 (místnost 325)

Anotace: Předáci chorvatského národního hnutí v 19. století zpravidla zasazovali identitu Chorvatů do širšího jihoslovanského rámce, p řičemž usilovali o kulturní a  později též politické sblížení či dokonce integraci Chorvatů se Srby a dalšími jižními Slovany. Stáli tak u zrodu ideologie jihoslovanství (jugoslavismu), která  v rozličných obměnách tvořila nedílnou součást politického myšlení na slovanském jihu až do zániku Jugoslávie na sklonku minu lého století. V přednášce budou  nejen přiblíženy okolnosti vzniku, myšl enková východiska a podoby jihoslovanství v 19. století, ale zároveň bude hledána odpověď na otázku, jak se do něj  promítaly raně novověké představy o Slovanech a jejich úloze v dějinách lidstva, které nacházíme v dílech představitelů barok ního slavismu, j akými byli Mavro  Orbini, Juraj Križanić nebo Pavao Ritter Vitezović.

 

Mgr. Petr Stehlík, Ph.D. přednáší jihoslovanské písemnictví, kulturu a dějiny na Ústavu slavistiky FF Masarykovy univerzity v Brně. Zabývá se utvářením a  proměnami  národní  identity  jiho slovanských  národů.  Vedle  řady  studií,  kolektivních  monografií  a  překladů  vydal  knihu  Bosna  v  chorvatských  národně – integračních ideologiích 19. století (Brno 2012, chorvatsky jako  Između hrvatstva i jugoslavenstva: Bosna u hrvatskim nacionalno – integracijsk im ideologijama  1832 – 1878. , Zagreb 2015)