Diskuze k vydání knihy Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost v Knihovně Václava Havla 17. 9. 2018

Diskuze v Knihovně Václava Havla k vydání knihy Vladimíra Dzuro: Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost

Termín diskuze: 17. září, časově 19:00 – 21:00.

Diskuzi bude moderovat pan David Šťáhlavský (Český rozhlas), na pódiu pak dále budou Vladimír Dzuro, JUDr. Anna Richterová (v knize má kapitolu), Martin Ježek (v té době přinášel komentáře z Balkánu, Český rozhlas) a host z FFUK. Úvodní slovo bude mít Michael Žantovský (ředitel Knihovny Václava Havla).

Nyní si ještě dovoluji připojit doprovodné informace ke knize Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost, autor Vladimír Dzuro.
Ke knize: Unikátní svědectví českého kriminalisty Vladimíra Dzury, který byl dlouhá léta jediným českým vyšetřovatelem, pracujícím u Mezinárodního tribunálu v Haagu. Jeho vyprávění o operacích, které vedly k zatčení prvního válečného zločince v bývalé Jugoslávii, a rovněž tak o vyšetřování a následném souzení celé řady válečných zločinců, si místy nezadá s opravdovým thrillerem. Jeho rozhodnost, houževnatost a vysoká profesionalita u akcí, při nichž měly být dopadeny osoby, mající na svědomí zavraždění mnoha nevinných civilních obyvatel na území Chorvatska a Srbska, často rozhodovala o životě a smrti mnoha dalších lidí, například stovek zaměstnanců OSN. Čtení je to strhující, jde o záznam očitého svědka následků válečného běsnění na Balkáně, které celý svět sledoval s hrůzou a s jehož stopami se setkáváme až dodnes. Jde o napínavé líčení práce vyšetřovatelů tribunálu, které tu z pera českého autora ještě nebylo. V knize je předmluva od hlavní prokurátorky Mezinárodního tribunálu, Carly del Ponte, kde se několikrát pochvalně zmiňuje o Vladimíru Dzurovi. Další předmluvu napsal bývalý prezident Chorvatské republiky, Stjepan Mesić. Dzuro žádal několik let, aby mohl napsat o své práci u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu, jako zaměstnanec OSN takové povolení potřeboval.

Odkaz na Hyde Park Civilizace:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/218411058090512/

Slovo autora: Toto není kniha podávající fundovaný rozbor příčin války na jihu Evropy, politického kolapsu Jugoslávie a následně doslova bratrovražedné občanské války, protože k něčemu takovému se necítím být kompetentní. Jde o příběh českého kriminalisty, který si jednoho dne usmyslel, že místo zločinců v Praze bude pronásledovat válečné zločince na Balkáně, a také o příběh týmu mezinárodních vyšetřovatelů a právníků, kteří se rozhodli, že ti, kdo se válečných zločinů v bývalé Jugoslávii dopustili, za to zaplatí. Jsou to pravdivé příběhy o zabíjení a mučení bezbranných civilistů, o exhumacích masových hrobů, o vyšetřování a zatýkání válečných zločinců a jejich následném souzení před Mezinárodním tribunálem v Den Haagu.

Krátce o autorovi: V současné době vede newyorskou kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN. Vladimír Dzuro, policejní rada ve výslužbě, se narodil v roce 1961 v Kladně. V letech 1983 až 1995 pracoval jako kriminalista pro Policii České republiky, nejprve u Kriminální policie v Praze 10 a později v Národní ústředně Interpolu v Praze. V roce 1994 se aktivně podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR), od dubna 1995 pak zastával více než devět let funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Den Haagu, v Holandsku. Za dlouholetou úspěšnou práci pro Mezinárodní tribunál obdržel medaili Za službu mezinárodní spravedlnosti a policejní prezident mu udělil Plaketu Policie České republiky a následně Čestnou medaili za trvalý přínos k budování a prosazování dobrého jména Policie České republiky.

Rozhovory v tisku

Magazin_Patek_Lidovych_novin_Vysetrovatel

Reporter_reportaz_Vladimir_Dzuro