28. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě 5. a 6. října 2018

28. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě se bude konat již za několik dní – v pátek 5. a v sobotu 6. října v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě.

Na veletrhu se představí více než 170 vystavovatelů.

Mottem veletrhu je Století samoty – sto let od rozpadu Rakouska Uherska – a na veletrhu vystoupí několik spisovatelů z bývalých rakousko-uherských zemí a jejich českých knih: Josef Haslinger z Rakouska (audiokniha Jáchymov), Sabine Dittrich z Německa (román Potomci mlčení), Mariusz Surosz z Polska (kniha Ach, ty Češky), Viktor Horváth z Maďarska (román Můj tank), Chorvaté Pavao Pavličić (román Dixieland) a Denis Peričić (povídky Až na krev), jediný česky píšící rumunský básník Mircea Dan Duta a dva autoři ze Slovenska: Anton Hykisch (romány Milujte královnu a Věřte císaři) a Michal Hvorecký (román Troll). Ukrajinskou autorku Sofii Andruchovyč (román Felix Austria) zastoupí její český překladatel Petr Kalina. Americká historička Mary Heimann představí knihu Československo, stát, který selhal.

Hvězdami veletrhu jsou ovšem především čeští autoři: Radek Malý, Petr Fiala, Vít Vlnas, Daniela Šafránková, Jiří Padevět, Václav Větvička, Michal Sýkora, Alena Mornštajnová, Michal Šanda, Irena Dousková, Martin Hilský, Zdena Mašínová, Jiří Žáček, IvanKraus, Radim Uzel, Petra Dvořáková, Michal Viewegh, Pavel Čech, Zdeněk Svěrák, Max Kašparů, Viktorie Hanišová, Jana Richterová, Eva Tvrdá a velmi mnoho dalších. Doprovodný program prosím sledujte na našich stránkách http://www.hejkal.cz/veletrh/doprovodny-program/.

28. Podzimní knižní veletrh zahájí Miroslava Němcová (v 10:00 na jevišti Kulturního domu Ostrov). Na následné tiskové konferenci (v 10:05 v salonku 1 v prvním patře) dále promluví starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Jana Fischerová, maďarský spisovatel Viktor Horváth, ředitelka Krajské knihovny Vysočiny Jitka Hladíková (knihovna je hlavní spolupořadatelkou doprovodného programu), ředitelka Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. Ludmila Dočkalová, ředitelka Galerie výtvarného umění (která letos pořádá skvělou výstavu vedut Jana Antonína Venuta) Hana Nováková, ředitel muzea Vysočiny a zároveň autor knihy Konec 2. světové války na Havlíčkobrodsku Michal Kamp, tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan, ředitelka Havlíčkobrodské pobočky UniCredit Bank Dana Hozlarová a ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová.

V pátek v 17 hodin udělí Česká astronomická společnost tradiční cenu Littera Astronomica za literární propagaci astronomie (letošním laureátem bude Lukáš Grygar) a ve 20 hodin budou v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka uděleny ceny za nejkrásnější knihy veletrhu: cena města Havlíčkova Brodu za nejkrásnější knihu veletrhu, cena Kraje Vysočina a Českého rozhlasu Vysočina za nejkrásnější knihu spjatou s Vysočinou a cenu Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s., za nejkrásnější dětskou knihu. Předsedkyní poroty je v letošním roce spisovatelka Alena Mornštajnová.

Ve 21 hodin se v klubu Oko koná již tradiční koncert Rock for Book, tentokrát s Michalem Prokopem a Václavem Koubkem.

Všechny další informace najdete na stránkách www.herjkal.cz.