Představení JAMI DISTRIKT 12. 2. 2019 v divadle ROKOKO

Z kabaretu a satiry vznikne parodie a groteska. Z nich čisté, veselé, bolestivé a magické komediální představení. Bude to jedinečná příležitost vysmát se opicím, které jste volili.

JAMI DISTRIKT je typický představitel významného bělehradského BITEF teatra, které má poslání hledat nové přístupy ke společnosti a poukázat na témata, o kterých se nerado a moc nemluví. Je to divadelní hra zpochybňující problémy národa a národních států ve světě hi-tech 21. století.

Ve vesnici Jamena, na trojúhelníku Srbska, Chorvatska a Bosny a Hercegoviny, objevili vědci nejstarší paleolitické osídlení v historii lidstva – homo sapiens je výrazně starší, než si zatím mysleli. Tento revoluční objev je důležitý pro celé lidstvo, ale hlavní zájem o něj mají zejména Srbové, Chorvati a Bosňáci. Když se nedokáže, komu ostatky homo sapiens patří, následuje válka a ohromné ztráty. Končí mezinárodním protektorátem a všechny tři národy jsou nyní spuštěny na úroveň paleolitického lidu ve službách velkého kapitálu.

Ve své podobě je hra fragmentární a postmoderní a její důležitou součástí je videoprogram, složený z různých sekvencí, které podporují formu falešného dokumentu, stejně jako živé vystoupení původní hudby skupiny VROOOM. Videozáznam obsahuje prohlášení různých politiků, činitelů s rozhodovací pravomocí a úřadů a aby bylo vše vypadalo co nejpřesvědčivěji, existují také falešná vydání národních deníků a dalších zpravodajských pořadů. K tomu je důležité dodat perfektní výkon mladých herců, kteří silou svých slov a scénického pohybu překvapí v každé následující scéně.

Režie Kokana Mladenoviće udržuje diváka během představení na hranici slz a smíchu. Ukazuje veškerou absurdnost nacionalismu a banalizuje situace ze současnosti, kde národ, země a krev mají tržní cenu.

Hostování divadla BITEF v pražském divadle ROKOKO (MDP) se usuteční 12. 2. 2019 od 20:00.

Představení je v srbštině, chorvatštině a bosenštině a uvádíme jej s českými titulky.

https://www.mestskadivadlaprazska.cz/inscenace/937/jami-distrikt/