V divadle D21 uvádí autorskou inscenaci Svatojánská noc na motivy z děl Mircei Eliada

V pražském Divadle D21 bude toto jaro uveden omezený počet repríz autorské inscenace Svatojánská noc, jež se významně inspiruje motivy z děl význačného rumunského spisovatele, historika, religionisty a filozofa Mircei Eliada. Autorem a zároveň režisérem inscenace je Jiří Ondra.

Utéct před časem. Opustit čas. Následovat znamení. Autorská inscenace (iniciace) o hledání rajského místa na Zemi.

Svatojánská noc – Velký rok, uzavřená cesta, dokonalý cyklus opředený zázraky, které čas maskuje do každodenních událostí a konají je lidé podobní nám, řadovým občanům.

Cesta – Každý máme v sobě něco z Odysea, podobně jako on se hledáme, a potom doufáme, že znovu najdeme domov, sami sebe. Jenomže při každém putování, podobně jako v labyrintě, existuje riziko, že se ztratíme. Pokud se člověku podaří vyjít z labyrintu a najít domov, stane se jiným člověkem.

Čas – Člověk může spasit jenom sám sebe; nemůže pomoci jinému, aby se spasil; už nemá čas! Čas zrychlil svůj rytmus. Bude nám stačit pouze na to, abychom sami vyvázli.

Cyklus – “Primitivní”, archaický člověk neuznává v dílčích projevech svého vědomého jednání žádný úkon, který dříve nepředvedl nebo nezažil někdo, kdo nebyl člověkem. Dělá to, co již dělal někdo jiný. Jeho život je nepřetržitým opakováním gest zavedených jinými.

“Vám se nikdy nestalo, že byste měli dojem, jako byste už něco jednou prožili? Když na to pomyslím, jímá mě hrůza… Nemám valnou chuť do debaty, plytkost soudobého myšlení mě děsí. Radši si půjdu dát pivo…”

Inscenace se inspiruje motivy z děl význačného rumunského spisovatele, historika, religionisty a filozofa Mircei Eliada.

Více informací o inscenaci: https://divadlod21.cz/repertoar/svatojanska-noc

 


Vstupné v Divadle D21: 220,- / 150,- – pro studenty a pedagogy KJBS vstupenky za 120,-/osoba.

Pro uplatnění slevy stačí rezervovat vstupenky na vybranou reprízu prostřednictvím emailu rezervace@divadlod21.cz nebo prostřednictvím webových stránek www.divadlod21.cz. V emailu nebo v rezervaci prosím uveďte do poznámky heslo „KJBS“.
Přehled plánovaných repríz naleznete na webových stránkách Divadla D21,

Svatojánská noc (J. Ondra na motivy Mircei Eliada)
– středa 27. února, 19.30
– pondělí 18. března, 19.30
– středa 24. dubna, 19.30