KJBS navštívil chargé d´affaire Republiky Kosovo J. E. pan Arbër Vllahiu

Přednáška J. E. Arbëra Vllahiua, která na FF UK proběhla 23. října, se uskutečnila na pozvání Katedry jihoslovanských a balkanistických studií. Šlo o další z tradičních setkání studentů a pracovníků KJBS FF UK s velvyslanci balkánských zemí, která probíhají obvykle dvakrát ročně.

Zúčastnění pedagogové, studenti i další hosté z jiných fakult UK si vyslechli přednášku o současném stavu Kosova a o perspektivách vstupu této balkánské země do Evropské unie. Poté následovala diskuse, při níž pan chargé d´affaire zodpovídal otázky přítomných. Dotazy směřovaly především k aktuální politické situaci po parlamentních volbách, které se v Kosovu konaly před dvěma týdny, k ekonomicko-politickým problémům celého regionu i ke vztahům k sousedním zemím. Na akci přišlo celkem kolem 20 lidí včetně zástupců albánsko kosovské minority v Praze.

Dalším hostem tohoto cyklu přednášek bude na přelomu února a března příštího roku velvyslankyně Republiky Chorvatsko J. E. Ljiljana Pancirov, neboť právě v prvním pololetí roku 2020 bude Chorvatsko předsedat Evropské unii.