Vyšla monografie dr. Černého a dr. Niševy „Sounáležitostí a soudržností k vzájemnému pozná(vá)ní. Sondy z kulturních vztahů mezi Čechy a Bulhary do vzniku ČSR

Členové KJBS FF UK dr. Marcel Černý spolu s dr. Božanou Niševou připravili dlouho očekávanou kolektivní monografii „Sounáležitostí a soudržností k vzájemnému pozná(vá)ní. Sondy z kulturních vztahů mezi Čechy a Bulhary do vzniku ČSR“ o česko-bulharských vztazích. Přibližuje řadu dosud nepříliš zmapovaných, či dokonce neznámých poloh česko-bulharských vztahů z doby před vznikem Československé republiky po 1. světové válce.

Tato velmi rozsáhlá a kvalitně zpracovaná publikace v rozsahu 768 stran je doplněna mnoha černobílými ilustracemi (mj. i mapu jižního Balkánu Vasila D. Stojanova z roku 1863, první mapu tohoto regionu vydanou v češtině) a členěna do třech obsáhlých okruhů. Autorem textů v první části s názvem Tematizace bulharství v uměleckých textech a česká recepce bulharské literatury je dr. Černý. Druhou oblast tvoří Česko-bulharská spolupráce v oblasti vzdělávání a politiky a příslušné texty vytvořila bulharská historička Teodorička Gotovska-Henze. Třetí oddíl nese název Bulharský osvobozenecký patos českýma očima. Texty napsala před dvěma lety zesnulá bulharistka Ljubomila Solenkova.

Vydavatelem publiakce je Slovanský ústav AV ČR, v. v. i.. K dostání je i na volném trhu vč. e-shopů.