Albánská cesta z komunistického bunkru, diskusní večer v Knihovně Václava Havla 26. 4. 2022

Polští reportéři: Albánská cesta z komunistického bunkru

  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 26. duben 2022, 19:00 – 21:00

 

Diktátor Enver Hodža se rozhodl z Albánie udělat jediný pravý socialistický stát. Izoloval ji od zbytku světa, rozpoutal teror a v silně náboženské zemi tvrdě prosazoval ateismus. V jejím čele stál čtyřicet let. Reportérka Margo Rejmer píše v knize Bláto sladší než med o státu, který se obrátil proti svým obyvatelům. Nikdo si nemohl být jistý svým životem. Donášení bylo na denním pořádku. Drakonické tresty také. Teď se lidé znovu učí důvěřovat si. Být součástí otevřené Evropy. Stačí na to dvacet let?

V poslední době se třímilionová Albánie stala oblíbeným cílem nejen českých turistů, kteří objevují její krásné hory s vesničkami, kde se zastavil čas, ale také starobylé památky, které přežily ve stínu betonových bunkrů. O nesnadném vyrovnávání se s minulostí a současné Albánii bude s Margo Rejmer diskutovat Robert Dobra, albanista a spoluzakladatel iniciativy Všechny tváře Albánie.

Moderuje Jarmila Horáková, rumunistka a polonistka, která knihu Bláto sladší než med, oceněnou prestižní cenou Kościelských a Paszportem týdeníku Polityka, přeložila do češtiny (Větrné mlýny 2021), stejně jako předchozí autorčinu reportážní knihu Bukurešť. Prach a krev (Dokořán a Máj, 2015).

Večer pořádá Knihovna Václava Havla a Polský institut v Praze.