Marcel Černý edičně připravil výbor z díla Geo Mileva nazvaný Krutý prsten duše

Pražské nakladatelství Dybbuk, vydalo v září 2022 výbor z tvorby bulharského básníka, literárního kritika, novináře, divadelníka a výtvarníka Gea Mileva (1895–1925), jednoho z nejvýznamnějších představitelů literárního expresionismu u jižních Slovanů.

Knížka menšího formátu má název Krutý prsten duše a na přibližně dvou stovkách stran obsahuje texty jak básnické, např. průřez první sbírkou veršů Krutý prsten (1920), cyklus Ikony spí (1922) či kompletní poémy Peklo (1922) a Září (1924), tak prozaické, např. Černé korouhve (1914), Hrůzu ohnivého meče (1916), Šeredné prózy (1918–1919), „mimickou pohádku“ Ohnivý drak (1923) nebo Apokalypsu (1924).

Na vydání sbírky se podíleli † Dana Hronková, Ludmila Kroužilová, Vendula Suchá a Marcel Černý, který výbor edičně připravil a opatřil doslovem Herold revolty a zvěstovatel zkázy starého světa.

„Expresionistická poezie Geo Mileva je bytostná snaha o probuzení čehosi přirozeného a dávno zapomenutého. Soustředí se na erotickou divokost, archetypální primitivnost, přírodní živelnost a vášnivou instinktivnost, v níž se odráží autorův spor s představami o cudnosti, střízlivosti a racionalitě. Vytváří se tak svět, ve kterém nic není v klidu, nic není stálé, nic není definitivní. Poezii je třeba pobarbarštit. Syrovými šťávami, v nichž proudí prvobytný život – aby ji probudily k životu. Aby ‚mrtvé poezii‘ vlily život. Přejeme si dnes vidět barbary, chuligány, Pečeněhy – s plamenem v očích a se železnými zuby…“

 

Nakladatelství Dybbuk jež stálo za vydáním již několika knih připravených ve spolupráci s KJBS FF UK, jmenujme alespoň folklorní antologii Jak muži přišli ke svému údu aneb Bulharský erotikon, připravenou Jaroslavem Otčenáškem, mystickou novelu Kdo přivezl Doruntinu? od albánského prozaika Ismaila Kadareho v překladu Orkidy Borshi, či romány Moldavana Iuliana Ciocana Srdcová dáma a A ráno přijdou Rusové, oba v překladu Jiřího Našince.