Květnová setkání s Irinou Papančevou a Stefanem Kisjovem v BKI

BKI organizuje květnová setkání s bulharskými autory:

Stefan Kisjov: Životopisec. Setkání s autorem a představení knihy11. 5. 2023, 18:00Galerie BKI-Praha, Klimentská 6, Praha 1

Představení knihy Životopisec a setkání s autorem. Moderátorkou večera bude Ivana Srbková.

Stefan Kisjov je bulharské čtenářské veřejnosti známý tím, že vydal osm románů a řadu povídek. Jeho hra Glarusi byla uvedena v divadlech bulharských měst Blagoevgrad a Ruse. Film, založený na jeho povídkách Teplý listopad získal cenu za nejlepší bulharský film na Mezinárodním festivalu krátkých filmů Filmini (2012). V roce 2004 se se svým románem Kat (u nás vyšel v českém překladu Nadi Aljanabiové) stal prvním spisovatelem, který vyhrál národní soutěž Bulharský román roku nadace Vick. Ve svém posledním románu Životopisec se autor nezpronevěřuje svým kvalitám zdatného vypravěče, pro které si ho oblíbilo několik generací čtenářů – sevřený a dynamický jazyk, přirozené dialogy, nečekané dějové zvraty.

Román vyšel díky Bulharské kulturně-osvětové organizaci sv. Cyrila a Metoděje, za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.

Více informací zde

 

Irina Papančeva: Nahý Brusel. Setkání s autorkou a představení knihy18. 5. 2023, 18:00Galerie BKI-Praha, Klimentská 6, Praha 1

Irina Papančeva se narodila v bulharském Burgasu. V Bulharsku vystudovala literaturu, slavistiku se specializací na češtinu a v Bruselu Evropskou integraci a rozvoj. Působila jako novinářka, redaktorka, překladatelka, místostarostka hl. m. Sofie, právní zástupce v bulharském a evropském nevládním sektoru. V současnosti pracuje jako Vedoucí zastoupení při EU v organizaci Hope and Homes for Children. Je autorkou osmi knih, které sesbíraly nemálo ocenění a jsou přeloženy do angličtiny, francouzštiny, arabštiny a perštiny.

V Praze představí svůj nejnovější román Nahý Brusel (Briuksel razgolen), který napsala v angličtině a později sama přeložila do bulharštiny.

Více informací zde