Přednášky Bulharsko na českých univerzitách 2012

Předběžný plán přednášek

Místo: Jinonice – IMS, UK FSV

Organizátoři: Bulharský kulturní institut v Praze a IMS, UK FSV

Projekt BKI „Bulharsko na českých univerzitách“ se skládá z řady přednášek, prezentací a jiných setkání, které představují současné Bulharsko posluchačům českých univerzit. Projekt začal v roce 2011, bude pokračovat do konce akademického roku 2011/2012 a obsáhne široké spektrum témat týkajících se kulturně-historického dědictví Bulharska, bulharské politické scény, společnosti a vzdělávacího systému, ale rovněž současné bulharské kultury, zvláště pak výtvarného umění, kinematografie, jazyka či literatura a také bulharské diaspory.
Iniciátorem a hlavním organizátorem projektu je BKI, který zve na akademickou půdu významné a známé bulharské osobnosti, mezinárodně uznávané odborníky, kteří se jednotlivými tématy dlouhodobě zabývají. Ti pak vedou přednášky, které jsou zahrnuty ve studijním plánu českých univerzit. Přednášky jsou veřejné, přístupné i nestudentům a jsou propagovány mezi širokým publikem. Vysoká profesionalita, doprovodné projekce a následné diskuse jsou klíčovými znaky těchto setkání.

20. 2. 2012 Přednáška na téma „Fenomén komunismu v Bulharsku a v Československu – podobné rysy a rozdíly“. Lektor: prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc.
Prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc. je český historik, univerzitní profesor, působící na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Karlovy Univerzity v Praze a zároveň na Masarykově ústavu AV ČR. Studoval historii a etnografii v Praze a v Sofii. Je autorem a spoluautorem mnoha odborných publikací.

27. 2. 2012 Přednáška na téma „Vztah mezi vládou, médii a společností před 40 lety i dnes a následný bulharský kontext“. Lektoři: Najo Ticin a Milen Minčev. Promítání filmu Pražské jaro a Sofijské léto 1968.
Najo Ticin je bulharský televizní reportér a producent s velkým zájmem o politiku, dějiny a o styčné body těchto dvou. Je autorem filmů, knih a reportáží o nejvýznamnějších událostech. Dlouhé roky pracoval ve zprávách na Kanále 1, vedl pořad „Ve světě a u nás“, proslul i svým fotografickým talentem, dokonce uspořádal zajímavou výstavu svých fotografií z New Yorku. V roce 2003 získal cenu Canon-Bulgaria za sbírku svých fotografií. V Roce 2006 získal cenu na Mezinárodním festivalu digitálních filmů v Mnichově. V roce 2007 vznikla myšlenka o webové stránce, která bude obsahovat dokumenty o roce 1968 nacházející se v osmi bulharských archivech, kterou později realizoval. Je rovněž iniciátorem velkého projektu Pražské jaro a Sofijské léto 1968.
Milen Mičev je televizní a rozhlasový redaktor s velkým zájmem o mezinárodní politiku a internet. Byl korespondentem ve Washingtonu, pracoval pro nevládní organizace i pro rádio Svobodná Evropa.
О filmu Pražské jaro a Sofijské léto 1968
V roce 1968 se dvě země – Bulharsko a Československo ruku v ruce působící v socialistickém táboře – objevily na dvou stranách barikády. Jak a proč se to stalo? Jaká byla reálná bulharská účast v roce 1968 v Praze? Projekt „Pražské jaro a Sofijské léto“ se pokouší na tyto otázky odpovědět. Ve filmu jsou použity originální dokumenty a záznamy ze Státního archivu, z archivů Bulharské komunistické strany, Ministerstva obrany, jakož i z tehdejšího oficiálního tisku, vzpomínky pamětníků událostí z roku 1968, archivní záběry zachycující postoj bulharské propagandy i nevysílané záběry z roku 1968.

5. 3. 2012 Přednáška na téma „Společnost – tradice a současnost“. Lektor doc. PhDr. Angel Jankov.
Doc. PhDr. Angel Jankov je etnolog, ředitel Regionálního etnografického muzea v Plovdivu. REM v Plovdivu je druhé největší muzeum v Bulharsku, významná vědecko-vzdělávací instituce i lákavé centrum kulturní turistiky.

19. 3. 2012 Přednáška na téma „Současné Bulharsko očima Středoevropana“ Lektor Veselin Vačkov.
Veselin Vačkov je český manažer a bývalý novinář, šéfredaktor Lidových novin v letech 2000 až 2009. Ještě během studia spolupracoval s BBC, časopisem Respekt, deníkem Lidové noviny (LN). V roce 2000 byl jmenován šéfredaktorem LN a členem představenstva Lidové noviny a.s. V čele LN pak působil do července 2009, kdy přešel do mateřského vydavatelství MAFRA na funkci šéfredaktora nových projektů. V roce 2010 byl jmenován regionální ředitelem mediální skupiny MAFRA.

26. 3. 2012 Přednáška na téma „Christo – zjevení v současném umění“ Lektor Toma Tomov. Promítání filmu „Christo v 75 letech“.
Toma Tomov je jedním z nejlepších bulharských televizních reportérů, komentátorů a pozorovatelů mezinárodních událostí. Je autorem desítky filmů a rozhovorů s nejznámějšími politiky, spisovateli a tvůrci naší doby. Je redaktorem zpráv Bulharské národní televize, moderátorem kultovních pořadů Panorama a Svět v pohybu. Mezi jeho spolubesedníky patřili Jimmy Carter, Richard Nixon, Henry Kissinger, Fidel Castro, Henry Moore, Michajl Gorbačov, Helmut Kohl, Umerto Eco, Dalajláma, Kurt Vonnegut, Indíra Gándhí i světoznámý umělec bulharského původu Christo.
„Christo v 75 letech“ Christo Javašev (známý jako Christo) je bulharský umělec, který tvoří prostorové instalace. Mezi jeho práce patří zabalení budovy Reichstagu v Berlíně a mostu Ponte-Neuf v Paříži, vyvěšení 38kilometrové látkové opony v Kalifornii a rozložení látkových portálů v Central Parku v New Yorku. Všechna jeho díla existují pouze dočasně, je nemožné je zachovat. Jeho práce nejsou na prodej, není zastupován agenturami a není spojován s dotacemi, podporou, reklamou a dobrovolníky.

2. 4. 2012 Přednáška na téma „Bulharská menšina v České republice – dějiny a budoucnost“ Setkání se Svetlanou Lazarovou a Petrem Popovem, členy bulharské diaspory. Promítání dokumentárních záznamů ze života diaspory (z pořadů České televize).

16. 4. 2012 Přednáška na téma „Současná bulharská kultura“ Lektoři: Svetlana Michajlova, Ivan Ivanov / Marcel Černý, Ginka Bakardžieva

23. 4. 2012 Setkání s novým bulharským velvyslancem v České republice.

Úvod > Nástěnka > Pozvánky na akce a události > Přednášky Bulharsko na českých univerzitách 2012