Proběhl Albánský podvečer 2013

Ve středu 15. května uspořádala Katedra jihoslovanských a balkanistických studií již druhý ročník Albánského podvečeru, který byl věnován památce zakladatele české albanistiky, Jana Urbana Jarníka, od jehož úmrtí letos uplynulo 90 let. Letošní ročník Albánského podvečeru byl tentokrát zaměřen na albánskou literaturu a v rámci několika popularizačních přednášek zájemci měli možnost seznámit se s tvorbou několika současných albánských autorů a s českou tvorbou o Albáncích.

Na úvod setkání vystoupil brněnský albanista, Mgr. Martin Surovčák, který představil život a dílo Jana Urbana Jarníka, zejména jeho  albanistické práce. Martin Surovčák mj. přednesl Jarníkův dosud nepublikovaný překlad básně albánského obrozence Gjergje Fishty o kráse albánského jazyka.

Program významně obohatila PhDr. Hana Tomková, překladatelka albánské literatury a spoluautorka Česko-albánského a albánsko-českého slovníku, která zdůraznila, že vedle Ismaila Kadareho má albánská literatura také další zajímavé autory. Konkrétně pak představila nejznámější romány Fatose Kongoliho a Ziji Çely.

Krátký návod k překročení hranic aneb současná albánská exilová literatura v podání Gazmenda Kapllaniho, to byl titul poutavé prezentace Mgr. Orkidy Borshi. Nejen že byl publiku představen tento stále poněkud opomíjený autor, ale Orkida Borshi ve spolupráci se studenty albánštiny přečetla ukázku originálního textu a jeho českého překladu.

Závěrečným bodem programu pak byla prezentace Mgr. Přemysla Vinše, který pohovořil o dílech českých příslušníků rakousko-uherské armády nasazených během první světové války v Albánii. Jeho přednáška se zaměřila na vnímání Albánců a Albánie ze strany Čechů a na reflexi pobytu v Albánii v jejich umělecké tvorbě.

Albánského podvečera se zúčastnil také chargé d’affaires Albánské republiky v ČR, pan Genc Pecani, který ve své řeči uvítal konání podobných akcí a připomněl starší kořeny albánské literatury.

Fotografie z akce naleznete ZDE.