Proběhla návštěva profesorů a studentů serbistiky z maďarské státní univerzity Eötvös Loránd na KJBS

Ve druhém vyučovacím týdnu navšítvili Katedru jihoslovanských a balkanistických studií vyučující a studenti Studijního oboru srbský jazyk a literatura ze státní univerzity Eötvös Loránd z Budapešti (Maďarsko). Návštěva byla výsledkem společné iniciativy vedoucího budapešťské serbistiky, pana docenta Aleksandera Urkoma, a lektorky srbštiny z Univerzity Karlovy v Praze, magistry Sandry Vlainić.

Hosté do Prahy přijeli ve středu 14. řijna 2015 a po přijezdu je paní Vlainić seznámila s programem jejich návštěvy. Následující den, ve čtvrtek 15. října 2015 hosty oficiálně přívítala docentka Alenka Jensterle Doležalová, vedoucí Katedry jihoslovanských a balkanistických studií. Z následující diskuse vyplynul záměr užší spolupráce mezi oběma pracovišti a způsoby její realizace, mj. návštěvou pražských studentů Budapešti.

Po uvítaní se celá delegace přesunula na přednášky hostujících profesorů, které proběhly v hlavní budově filozofické fakulty v místnosti 325. První přednáška pana docenta Alexandera Ukroma nesla název „Migracija identita – identitetska obeležja u jeziku i njihova manipulacija“ a přinesla zajimavé poznatky o fungování identity a jejích konstrukčních prvcích.

Po kratší přestávce následovala přednáška pana doktora Dragana Jakovljeviće „Uticaj prosvetiteljskog pokreta na kulturu i obrazovanje Srba u Ugarskoj tokom osamnaestog i devetnaestog veka“ o osvícenském hnutí a vlivu na srbské obyvatelstvo žijící na území Uherska. Obě proslovené přednášky se se setkaly s velkým zájmem posluchačů a následovala zajimavá diskuse k tématu.

Diskutující se později přesunuli k přatelskému posezení do Literární kavárny, kde se k nim připojili jak studující specializace srbština, tak absolventi oboru a další spřátelení studenti.

V odpoledních hodinách se hosté vydali na komentovanou prohlídku Prahy v srbštině pod vedením kolegy Darka Jovanetiće, studenta oboru Jihovýchodoevropská studia.

V pátek se vážení a milí hosté vydali zpět do Budapešti.

O návštěvě se zmínila i Srbská státní televize, viz ZDE.