Literární večer významného slovinského současného spisovatele Aleše Štegra 2014

Po dvou intenzivních dnech minulého týdne, kdy se slovenisti na sympoziu Sto let slovenistiky na Karlově univerzitě zabývali především minulostí, nás čeká nová milá příležitost k setkání se současnou slovinskou literaturou. Navštíví nás ALEŠ ŠTEGER (nar. 1973), doma i ve světě velmi oceňovaný spisovatel a esejista, redaktor jedné z nejvýraznějších slovinských literárních edicí (Beletrina / Študentska založba), iniciátor literárních festivalů a organizátor části programu projektu »Maribor – evropské město kultury 2012«.

 Za básnickou sbírku Kašmir získal roku 1999 »Veroničinu cenu« – ocenění za nejlepší slovinskou básnickou sbírku roku. Roku 2007 získal za knihu Berlin »Rožancovu cenu« – za nejlepší slovinskou esejistickou knihu. Roku 2011 byl americkou cenou BTBA (za nejlepší překlad) oceněn překlad jeho básnické sbírky Knjiga reči.

Aleš Šteger je navzdory svému relativně nízkému věku již Rytířem řádu umění a literatury (Chevalier dans le ordre des Arts et des Lettres; řád, který uděluje Republika Francie) a členem berlínské Akademie umění (Akademie der Künste).

To vše dokazuje, že se jedná o osobnost, která silně ovlivňuje slovinské kulturní dění.

Využijte vzácnou příležitost k setkání a rozhovoru s ní. Číst/poslouchat budeme různé Štegrovy texty – jak v originále, tak v českých překladech.

Literární večer ALEŠE ŠTEGRA se uskuteční ve středu 12. 11. 2014 v 19:30 ve sklepení Literární kavárny Řetězová (Řetězová 10, Praha 1).

Jste srdečně zváni!