Přednášky chorvatské profesorky dr. L. Šimičić

Zveme všechny zájemce na přednášky profesorky Lucije Šimičić z Univerzity v Zadru ( Chorvatsko):

The Use of Dialectometry in the Study of Local Dialects (with an Illustration of Croatian Dialect Analysis) –  v úterý 11. listopadu, 17:30-19:00 na FF UK, nám. J. Palacha 2, místnost č. 10.

The pitfalls of linguistic minority protection: Who (should) care(s) about minorities within minorities? – ve středu 12. listopadu, 14:10-15:40 na FF UK, nám. J. Palacha 2, místnost 419a.

 
Anotace přednášky The Use of Dialectometry in the Study of Local Dialects (with an Illustration of Croatian Dialect Analysis):
Přednáška představuje a ilustruje dialektometrickou metodu výpočtu celkové (agregátní) odlišnosti mezi nářečími jazyka. Tato metoda může kompenzovat některé nedostatky charakteristické pro konstruování svazků izoglos, prováděné v tradiční dialektologii. Synchronní agregátní analýza může také poukázat na rozdíly oproti diachronně zaměřeným klasifikacím dialektů. V této přednášce se metoda uplatňuje při výzkumu agregátních odlišností ve výslovnosti 88 nářečí chorvatštiny, kterými se mluví na pobřeží Jadranu a v italské provincii Molise. Změřeny byly také lexikální rozdíly mezi těmito nářečími, které jsou tradičně děleny na čakavské, štokavské a přechodné čakavsko-štokavské. Obě analýzy potvrzují, že území je jazykově nesouvislé, zejména v severní jadranské oblasti. Ukáže se také, že vnitřní různorodost čakavštiny je často větší než rozdíly mezi čakavskými a štokavskými nářečími – to se týká jak výslovnosti, tak slovní zásoby.