Proběhla letní škola Srbštiny na KJBS!

V první půlce července lektorát srbštiny a KJBS měli tu čest pohostit návštěvy ze Srbska a Bosny a Hercegoviny.

Návštěva z malebného Niše, drahokamu jižního Srbska, přivedla do Prahy doktorky Maju Vukić a Ivanu Mitić, obě přednášející z Ústavu srbského jazyka, Filozofické fakulty Nišské univerzity. Kolegyně se specializují na výuku srbštiny jako cizího a nemateřského jazyka, a tak spolu s lektorkou Sandrou Vlainić vytvořily a uskutečnily letní školu srbského jazyka a kultury, která jak se ukázalo, narazila na velký počet zájemců a byla krásným letním osvěžením. Paní Vukić se převážně zabývá problematikou výuky srbštiny pro bulharsky mluvící a paní Mitić osvojováním srbštiny ze strany albánsky mluvících. Kromě zajímavých workshopů, skvělých nápadů jak zpestřit jazykovou výuku, promítaní klasiků ze srbské kinematografie, seznámení s kulturou a srbskou tradicí, studenti měli příležitost naučit se i základy srbštiny na komunikační úrovni během praktického kurzu. Výstupem toho úspěšného projektu bylo vysvědčení o absolvování školy.

V druhém červencovým týdnu jsme přivítali vzácné hosté z Bosny a Hercegoviny. Přijeli nás navštívit vyučující z Ústavu srbského jazyka a literatury, doktorka Mirjana Lukić a docent Vladan Bartula, a doktorka Marija Letić z Ústavu anglistiky a amerikanistiky i zároveň proděkanka pro mezinárodní spolupráci. Během skvělých přednášek jsme se vrátili do daleké minulosti a středověké byzantské i srbské literatuře, luštili starořečtinu, hledali tajemné vztahy mezi srbskou a českou literaturou skrze 20. století a přemýšleli, k čemu je zapotřebí číst a jaký je pohled tzv. „mileniálů“ na psanou řeč a krásnou literaturu. S paní proděkankou jsme také navštívily ZO FF, RUK a Národní knihovn a doufáme v upevnnění spolupráce do budoucna.

Všem, kteří se zúčastnili, by organizátorka letní školy, lektorka srbštiny na KJBS Sandra Vlainić ráda poděkovala a doufá, že se zúčastníte i dalších akcí, které lektorát srbštiny plánuje.

10 reči srpski

Kiš i Kundera

Situativna igra srpski