Vyšla nová monografie doc. Alenky Jensterle Doležal Slovene Women Writers at the beginning of the 20th Century

Právě vyšla nová anglicky psaná monografice doc. Alenky Jensterle Doležal.

Monografie Slovene Women Writers at the beginning of the 20th Century (Slovinské spisovatelky na počátku 20. století) se skládá z jedenácti literárněhistorických studií a přílohy – životopisů autorek. Ve studiích je v popředí srovnávací výzkum slovinských autorek na počátku 20. století, v období slovinské moderny.  Takto pojatý interdisciplinární výzkum umožňuje přesahy do oblasti kulturologie a historie. Monografie se zaměřuje na tvorbu čtyř klíčových autorek; prozaičky a feministky Zofky Kveder (1878–1926) a tří básnířek: Vidy Jeraj (1875–1932), Ljudmily Poljanec (1874–1948) a Lili Novy (1885–1958). Kromě L. Novy pocházely tyto ženy z generace slovinských intelektuálek, které začaly publikovat a autorsky se profilovat v revue Slovenka (česky Slovinka; 1897–1902). Bádání zdůrazňuje interkulturní a multikulturní rozměr jejich tvorby.

Předkládaná kniha umožňuje nové pohledy na slovenistiku a srovnávací literární historii a zároveň také rozšiřuje poznatky o tvorbě slovinských autorek v širším vědeckém kontextu.

Publikace  doc. Jensterle Doležtal Slovene Women Writers at the Beginning of the 20th Century (edice Zora číslo 152) vyšla tiskem a je dostupná na webu Univerzity v Mariboru:

https://press.um.si/ a https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/800