Prahu navštívil slovinský autor Miha Mazzini

V trochu neobvyklý den, sobotu 28. 11. 2015, se v podpalubí lodi „(A)void floating gallery“ uskutečnil velice sympatický literární večer, jehož hvězdou byl jeden z nejpopulárnějších slovinských spisovatelů a bloggerů Miha Mazzini.

Setkání s autorem, kterého si doposud mohlo české široké literární publikum přečíst pouze v překladu románu „Kralj ropotajočih duhov“ (v překladu Kristiny Pellarové Arsenjukové kongeniálně nezavaném „Já, Tito a gramofon“), výborně moderovala dr. Hana Mžourková.

 Na úspěchu události se ale výrazně podíleli také naši současní a bývalí studenti Natálie Křížová, Soňa Hendrychová, Leoš Soustružník, Karolina Hornová a Eliška Bernardová. První čtveřice přeložila (a přečetla) ukázky z hostova nejnovějšího románu „Otroštvo“ (Dětství) a sbírky krátkých příběhů „Polni koledarji, prazni dnevi“ (Plné kalendáře, prázdné dny), kolegyně Bernardová profesionálně zvládla simultánní tlumočení vzniklé debaty.

Seznámili jsme se také s románem „Paloma negra“ v překladu Hany Mžourkové a jedním z Mazziniho typických blogových příspěvků, který pro tuto příležitost přeložila Kristina Pellarová Arsenjuková.

V útrobách železné lodi bylo sice trochu chladno, ale ani to nebylo překážkou skvělému zážitku jakým bylo setkáním s tímto fascinujícím autorem. Ti co přišli odcházeli spokojení a ti, kteří si nechali tento skvělý zážitek uniknout prohloupili.

Literární večer Mihy Mazziniho mohl lektorát slovinštiny organizovat také díky finanční pomoci Centra pro slovinštinu jako druhý a cizí jazyk z lublaňské univerzity, který nám pomohl zaplacením hostova ubytování.

Vděční jsme také „(A)void floating gallery“, že nám pro danou událost nabídla svůj skvělý prostor zdarma.