V Cafe Kampus proběhl 10. října 2015 literární večer slovinského spisovatele Milana Deklevy

Ve čtvrtek 10. prosince se za účasti autora, špičkového slovinského spisovatele MILANA DEKLEVY, v literárním salonu kavárny Cafe Kampus uskutečnil literární večer u příležitosti vydání českého překladu románu „Zmagoslavje podgan“ (Triumf potkanů).

Dílo, které bylo cenou Kresnik vyhlášeno slovinským románem roku 2006 a je inspirováno osudy slovinského expresionistického dramatika Slavka Gruma (1901–1949), prezentuje nakladatelství Dauphin jako „expresionistický román z doby postmoderní“ a jako „velký román plný lásky, vášně, plný Rakousko-Uherska a krásy světa dávno minulého, plný světa vnitřního a morfia“. Samotný autor, držitel „Prešernovy ceny“, nejprestižnějšího slovinského ocenění v oblasti umění a kultury, jej charakterizuje především jako text o střední Evropě 20. století.

Událost moderoval překladatel románu Libor Doležán, ukázky z překladu četl činoherní herec Václav Hanzl, a Milan Dekleva kromě toho, že výborně interpretoval svůj text, překvapil publikum také jako skvělý pianista. Zážitek by jen stěží mohl být zajímavější.

Literární večer organizoval lektorát slovinštiny, příjezd autorovi umožnila Veřejná agentura pro knihu Republiky Slovinsko a ubytování uhradilo lublaňské Centrum pro slovinštinu jako druhý a cizí jazyk.