Přednáška dr. A. Rangelové a dr. Z. Tiché Česká akademická lexikografie – tradice a výhledy (se zřetelem k slovanským jazykům, zejména pak bulharštině)

Katedra jihoslovanských a balkánských studií zve na pokračování cyklu přednášek Slavistické středy na FF UK Společnost v zrcadle slovní zásoby a slovníku v rámci Projektu na podporu spolupráce FF UK s AV ČR v roce 2012: Česká akademická lexikografie – tradice a výhledy (se zřetelem k slovanským jazykům, zejména pak bulharštině) – přednášející Albena Rangelova, CSc.PhDr. Zdeňka Tichá. Přednáška se koná ve středu 10. 10. 2012, v 17,00, míst. č. 308A/hl.b.

 

Albena Rangelova

Slovníkářství a slovníková produkce prizmatem opozice akademická : komerční sféra. Teorie lexikografie a typologie slovníků (manuály lexikografie aj. užitečné příručky).

Dále se výklad rozdělí do dvou částí věnovaných synchronní výkladové lexikografii (Z. Tichá) a lexikografii dvojjazyčné, zejména bulharsko-české (A. Rangelova).
Zdeňka Tichá

Česká výkladová lexikografie

Připomeneme si historii českých výkladových slovníků, Příručního slovníku jazyka českého, Slovníku spisovného jazyka českého a Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost. V kontextu české (akademické) lexikografie nelze opominout slovníky speciální, a to především slovníky neologické (Nová slova v češtině 1, Nová slova v češtině 2). Novodobá lexikografická tradice pokračovala od roku 2005 do roku 2011 výzkumným záměrem Vytvoření databáze lexikální zásoby českého jazyka počátku 21. století  (Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., vedoucí K. Oliva). Výsledkem je lexikografická databáze PRALEX, na jejímž  základě po ukončení výzkumného záměru započaly přípravy koncepce a hesel Všeobecného výkladového slovníku (pracovní název). V závěru představíme některé konkrétní aspekty rozpracované koncepce připravovaného slovníku, na níž jsem se podíleli.
Albena Rangelova

Dvojjazyčná lexikografie v jejích typologických variacích (překladová lexikografie všeobecná i speciální, oborové a studijní slovníky). Přehled situace česko-bulharských a bulharsko-českých slovníků: slovníky všeobecné – Hora 1959 až Ivančev 2005, Bulharsko-česká slovníková databáze ÚJČ a JÚĽŠ; slovníky speciální – terminologické (SNTL ) a studijní – projekt Leonardo 2008, J. Dimitrova (připravuje se).