Představení známého slovinského herce Andreje Rozmana Rozy »Už zase návštěva« 2013

Lektorat slovinštiny Katedry jihoslovanských a balkanistických studií FF UK si vás dovoluje pozvat na divadelní představení známého slovinského herce Andreje Rozmana Rozy »Už zase návštěva«, které se koná v úterý 12. 11. 2013 od 19:00 v Literární kavárně Řetĕzová (Řetĕzová 10, Praha 1).

Samotný autor svou monokomedii uvádí těmito slovy:

»Už zase návštěva«, se žánrovou definicí »pokus o přednášku«, je monodramatická výpověď autora, který se umístí do kosmu, do všech časů od velkého třesku do dnešní chvíle, do duchovní dimenze a do celkové rozteče ztělesnění života na Zemi, a to od prabuňky po homo sapiens.  Autor použije v argumentaci fundamentálních životních pravd charakteristiky slovinského jazyka od duálu, přes tendence slov středního rodu přecházet do mužského, po zvuková spojení významově tak protikladných slov jako jsou musím a můžu. Představení je myšleno jako pomůcka k pochopení jak Slovinců, tak doby, v níž žijeme.
Vystupují autor Andrej Rozman Roza, Radek Novák a pianista Goran Završnik. Překlad: Hana Mžourková.

Představení trvá 75 minut a bude opatřeno českým překladem.

Andrej Rozman Roza je divadelník a spisovatel, narozen v roce 1955 v Lublani. Studia slovenistiky na tamější univerzitě nedokončil. V roce 1978 založil pouliční divadlo Předrozpadem. Od počátku 80. let do poloviny 90. let vedl alternativní soubor Ana Monro. V roce 2003 založil divadlo Rozinteater. Je autorem více než dvaceti knižních titulů (poezie, prózy a knížek pro děti) a více než čtyřiceti divadelních her. Ve svém díle sází na improvizaci, odkaz avantgardy a jazykovou hru.