Výstava k slovinskému Dni kultury 2014

Rádi bychom Vás upozornili na výstavu ukázek z literárních večírků lektorátu slovinštiny (z let 2009–2013), která se nachází v chodbě u sekretariátu Katedry jihoslovanských a balkanistických studií (a před místností č. 23). Výstava je přispěním Katedry jihoslovanských a balkanistických studií k oslavám slovinského kulturního svátku (8. února – den úmrtí nejvýznamnějšího slovinského básníka France Prešerna (1800–1849).

………………………..

Cesta do Prahy je bílá, poznamenal Peter Svetina, zatímco Mare Cestnik se štamgasty pivnice U Zlaté kotvy souhlasí s tím, že je v Praze příliš mnoho dolarů a že je slovo polibek krásnější než slovo kiss, a slovinští turisté Andreje E. Skubice se uprostřed Václavského náměstí pravděpodobné obávají, že na nĕ za nejbližším rohem číhají postkomunističtí zabijáci a psychopati s ponožkama v sandálech.

Primož Čučnik a Gregor Podlogar snad i na pražském hlavním nádraží přemýšlí o černých scénářích a osamělých kostelech na slovinských kopcích, Goran Vojnović vypráví, proč čefur pouští muziku v autě na plný koule, a stoletý Boris Pahor připomíná smutné, fašistické období Terstu.

………………………..

Více fotek naleznete v galerii ZDE.