Mezinárodní sympozium a výstava Sto let slovenistiky na Univerzitě Karlově / Sto let slovenistike na Karlovi univerzi 2014

Katedra jihoslovanských a balkanistických studií FF UK v Praze ve spolupráci s Literárněvědnou společností v Praze a Centrem pro slovinštinu jako druhý/cizí jazyk na FF Univerzity v Lublani zorganizovala mezinárodní sympozium Sto let slovenistiky na Univerzitě Karlově / Sto let slovenistike na Karlovi univerzi, které se uskutečnilo 6. – 7. listopadu 2014 v Praze ve Šporkově paláci v Hybernské 3, č. m. 303. Zúčastnilo se ho více než třicet vědců a pedagogů z Česka, Slovinska, Slovenska, Srbska, Polska a Německa. Přítomni byli pedagogové ze všech slovinských univerzit a poslechnout si ho přišli i studenti a širší vědecká obec. Sympozium zahájili prorektor Univerzity Karlovy J. Royt a děkanka Filozofické fakulty M. Friedová.

V rámci oslav stého výročí výuky slovinského jazyka na FF UK v Praze se konala také výstava. Vernisáž proběhla ve čtvrtek 6. listopadu 2014 v 17 hodin v přízemí hlavní budovy FF UK, nám. J. Palacha 2, Praha 1. Na vernisáži byl přítomný také slovinský ministr zahraničí, pan K. Erjavec, a velvyslankyně Slovinska v České republice, paní Smiljana Knez.  Výstava byla z časti realizována za finanční podpory Velvyslanectví Slovinské republiky.

 

Fotografie ze sympozia a z vernisáže v galerii.